Καλέστε μας
210 251 9033 / 6984 180347
Επισκεφθείτε μας
Πίνδου 11, Νέα Φιλαδέλφεια
Ζητήστε ραντεβού
Εύκολα και γρήγορα!

Οι φρονιμίτες είναι τα τελευταία δόντια που ανατέλλουν στο στόμα. Όταν ανατέλλουν πλήρως και τα ούλα που τα περιβάλλουν είναι υγιή, τότε δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Καθώς είναι τα τελευταία δόντια στο φραγμό, παρακολουθούνται για να ελέγχεται η τερηδονική και περιοδοντική κατάσταση τους, γιατί είναι πιο εύκολο να «χαλάσουν» ή να έχουν πρόβλημα στα ούλα, αφού δεν είναι εύκολο να γίνει αποτελεσματικό βούρτσισμα τόσο πίσω.

Η εξαγωγή των φρονιμίτων είναι απαραίτητη όταν η ανατολή τους δεν γίνεται σωστά. Μπορεί να κινηθούν πλάγια, να παραμείνουν μερικώς κάτω από τα ούλα ή ολικά έγκλειστα κάτω από τα ούλα ή και μέσα στο οστό της γνάθου. Τα έγκλειστα δόντια μπορεί να έχουν πολλές διαφορετικές θέσεις μέσα στο οστό στην προσπάθεια τους να ανατείλουν κανονικά.

Οι φρονιμίτες λόγω της μη σωστής θέσης τους στην γνάθο μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα. Όταν είναι ημιέγκλειστα (έχουν δηλαδή ανατείλει "εμφανιστεί" μερικώς μέσα στο στόμα), το άνοιγμα γύρω από το δόντι επιτρέπει σε βακτήρια να εισέλθουν ανάμεσα στα ούλα και το δόντι και να δημιουργήσουν φλεγμονή (περιστεφανίτιδα). Αποτέλεσμα της φλεγμονής είναι οίδημα (πρήξιμο), περιορισμός στην διάνοιξη του στόματος, πόνος και μερικές φορές πυρετός.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα παρουσιάζεται όταν κύστες ή όγκοι εμφανίζονται γύρω από έγκλειστους φρονιμίτες, προκαλώντας την σταδιακή καταστροφή του οστού των γνάθων καθώς και των παρακείμενων δοντιών.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι πιθανότητες να δημιουργηθούν κύστες ή και καλοήθεις όγκοι γύρω από έγκλειστα δόντια είναι 32%-35% ενώ η πιθανότητα κάποιος να παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα από τον φρονιμίτη του κατά την διάρκεια της ζωής του ανέρχεται σε 65%.

Περιοδοντικά προβλήματα επίσης αυξάνουν με την πάροδο της ηλικίας όταν υπάρχουν και παραμένουν οι φρονιμίτες όπως επίσης και η τερηδόνα. Η αφαίρεση του εγκλείστου ή εγκλείστων φρονιμίτων συνήθως λύνει τα παραπάνω προβλήματα, ενώ η αφαίρεσή τους σε νεαρή ηλικία (<25) ελαττώνει τις πιθανές επιπλοκές μετά την επέμβαση.

Ο κλινικός έλεγχος και η ακτινογραφική εικόνα των φρονιμίτων μπορούν να εκτιμηθούν και να προβλεφθεί με ακρίβεια η πιθανότητα άμεσων ή μελλοντικών προβλημάτων.

Η έγκαιρη εκτίμηση και διάγνωση στην εφηβική ηλικία οδηγεί σε πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Η εξαγωγή γίνεται με τοπική αναισθησία στο χώρο του ιατρείου και ο πόνος απουσιάζει κατά την επέμβαση. Ο οδοντίατρος θα σας δώσει οδηγίες για τις μέρες που θα ακολουθήσουν.

Μετεγχειρητικές οδηγίες

Μετά από μια εξαγωγή δοντιού ή μετά από μια στοματική χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνουν τα παρακάτω:

  • Την ημέρα της εξαγωγής και ίσως την επομένη πρέπει να ανασταλούν οι όποιες επαγγελματικές οι άλλες δραστηριότητες.
  • Να λαμβάνονται παυσίπονα ανά 4ωρο- 8ωρο (ανάλογα το σκεύασμα που σας έχουμε συνταγογραφήσει) για το πρώτο 24ωρο και έπειτα για όσες μέρες συνεχίζεται ο πόνος.
  • Τις πρώτες 4 – 6 ώρες μετά την εξαγωγή και για την αποφυγή ανάπτυξης οιδήματος τοποθετούνται εξωστοματικά (επί του προσώπου), ψυχρά επιθέματα (παγοκύστη τυλιγμένη σε μία πετσέτα).
  • Για την αποφυγή αιμορραγίας η γάζα που πιθανόν έχει τοποθετηθεί επί του τραύματος, δαγκώνεται σταθερά επί 30 – 45 λεπτά. Σε περίπτωση που η αιμορραγία συνεχίζεται τοποθετείται νέα γάζα για μία ακόμη ώρα.
  • Εφόσον υπάρχουν άλλοι λόγοι υγείας ή φλεγμονής λαμβάνεται αντιβίωση, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
  • Την ημέρα της επέμβασης η διατροφή πρέπει να αποτελείται από κρύες και ρευστές τροφές (κρέμα, γιαούρτι, γάλα, κρύες σούπες, πορτοκαλάδα κ.α.)
  • Το πρώτο 24ωρο η υγιεινή του στόματος πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά, ώστε η οδοντόβουρτα να μην έρχεται σε επαφή με την περιοχή της επέμβασης. Μετά το πρώτο 24ωρο γίνονται πλύσεις του στόματος με το αντιμικροβιακό διάλυμα που σας έχουμε συστήσει 2 φορές την ημέρα για 7 ημέρες τουλάχιστον.
  • Εάν στο τραύμα έχουν τοποθετηθεί ράμματα, αυτά πρέπει να αφαιρεθούν μετά από μια εβδομάδα από την επέμβαση.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία επικοινωνήστε με την κλινική μας.


Η Πανδημία Κορωνοϊού (Covid-19), τόσο στη χώρα μας, όσο και παγκόσμια, επιτάσσει κάποια αυξημένα πρωτόκολλα ασφαλείας που θα λάβουμε στο ιατρείο μας με βάση τις οδηγίες της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Αμέσως μόλις αρχίσουν να ανατέλλουν τα νεογιλά δόντια, το καθημερινό βούρτσισμα και η φροντίδα τους είναι απαραίτητα. Το πρώτο δόντι εμφανίζεται περίπου στην ηλικία των 6 μηνών.

Υπάρχει τρόπος να κάνουμε το παιδί να ξεπεράσει τον φόβο του για τις επισκέψεις του στον οδοντίατρο;
Φυσικά!

  • Διεύθυνση

    Πίνδου 11, Νέα Φιλαδέλφεια

  • E-mail

    info@moldovani.gr

  • Τηλέφωνο

    210 251 9033 / 6984 180347

  • Ωράριο Λειτουργίας

    Δευτέρα: 09.00 - 17:00 Τρίτη: 12.00 - 21.00 Τετάρτη: 12.30 - 21.00 Πέμπτη: 13.00 - 21.00 Παρασκευή: 09.00 - 17.00