Τα εμφυτεύματα αποκαθιστούν τα ελλείποντα δόντια με αισθητικό και λειτουργικό τρόπο. Ένας άνθρωπος που έχει χάσει τα δόντια του βάζοντας εμφυτεύματα αποκτά ξανά την δυνατότητα να τρώει όπως πριν, να χαμογελά με άνεση και αυτοπεποίθηση και να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές του υποχρεώσεις γνωρίζοντας ότι τα δόντια του δείχνουν απόλυτα φυσικά, και ότι το κόκκαλο στις γνάθους του δεν θα απορροφηθεί και η όψη του προσώπου του δεν θα αλλάξει. Τα εμφυτεύματα μοιάζουν με βίδα και κατασκευάζονται από τιτάνιο, το οποίο είναι απόλυτα βιοσυμβατό με το ανθρώπινο σώμα.
Tοποθετούνται χειρουργικά στο οστό της γνάθου και είναι η βάση πάνω στην οποία «βιδώνουμε» το τεχνητό δόντι (στεφάνη). Η χειρουργική τοποθέτηση γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό. Τοποθετούνται με τοπική αναισθησία και η διαδικασία δεν είναι καθόλου επίπονη.Με το πέρασμα περίπου 3 μηνών, οστικά κύτταρα δημιουργούνται γύρω από το εμφύτευμα, ενσωματώνοντάς το μέσα στο οστό της γνάθου, μια διαδικασία που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση. Αφού ενσωματωθούν στις γνάθους, κατασκευάζεται και «βιδώνει» από πάνω η τελική αποκατάσταση (στεφάνη ή γέφυρα).
Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι η καλύτερη επιλογή για ενήλικα άτομα κάθε ηλικίας που έχασαν ένα ή περισσότερα δόντια από τερηδόνα, από τραυματισμό ή ατύχημα ή εξαιτίας των επιπτώσεων της περιοδοντικής νόσου των δοντιών που προκαλεί την απώλειά τους. Το οδοντικό εμφύτευμα αποτελεί μια τεχνητή οδοντική ρίζα που τοποθετείται από εξειδικευμένο ιατρό στο οστό της γνάθου με σκοπό να συγκρατήσει στεφάνη, γέφυρα ή και πλήρη οδοντοστοιχία, σε περιπτώσεις απώλειας ενός ή πολλών δοντιών. Η αποκατάσταση με την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων αποτελεί ιδανική λύση για τους ασθενείς που έχουν χάσει ένα ή περισσότερα φυσικά δόντια και αντιμετωπίζουν αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα στην καθημερινότητά τους, καθώς:
Πολλές φορές βασικό ερώτημα του ασθενούς για μια αποκατάσταση νωδότητος είναι πόσα εμφυτεύματα χρειάζονται. Ο βασικός κανόνας είναι: όσο περισσότερο κόκκαλο και μακρύτερα εμφυτεύματα τόσο λιγότερος αριθμός εμφυτευμάτων και όσο λιγότερο κόκκαλο και κοντύτερα εμφυτεύματα τόσο μεγαλύτερος αριθμός εμφυτευμάτων. Στην άνω γνάθο, στις περιπτώσεις που η κατάδυση των ιγμορείων είναι έντονη και το οστό μη επαρκές απαιτείται ανύψωση της μεμβράνης του ιγμορείου άντρου και πλήρωση του «κενού» χώρου με οστικό μόσχευμα.
Η διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων είναι μεγάλη. Πολλές μελέτες αποδεικνύουν την πολύ καλή λειτουργία των εμφυτευμάτων στην 15ετία. Πριν όμως επιλέξετε την τοποθέτηση οδοντικού εμφυτεύματος, σας συμβουλεύουμε να δώσετε προσοχή στα εξής σημεία:
Πρόκειται για μια επανάσταση στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων δοντιών, όπου ο σχεδιασμός γίνεται ψηφιακά και η εμφύτευση εντελώς ανώδυνα και κάποιες φορές χωρίς τομές και χωρίς ράμματα. Ο ασθενής υποβάλλεται σε υπολογιστική τομογραφία κωνικής δέσμης (CBCT), η οποία αναπαριστά τρισδιάστατα τη γνάθο.
Κατόπιν συνδιάσκεψης του χειρουργού και του αποκαταστατικού οδοντίατρου καθορίζεται με βάση την ακτινογραφία και την επιθυμητή τελική θέση της αποκατάστασης η ακριβής θέση των εμφυτευμάτων.
Εν συνεχεία, με ειδικό λογισμικό δίνεται εντολή στον τρισδιάστατο εκτυπωτή για κατασκευή χειρουργικού νάρθηκα.
Ο νάρθηκας εφαρμόζει απόλυτα στη γνάθο και καθοδηγεί με ακρίβεια τον χειρουργό στην ακριβή θέση των εμφυτευμάτων μερικές φορές χωρίς τομή και χωρίς ράμματα.
Πολύ σημαντική η προετοιμασία της στοματικής κοιλότητας για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Αν για παράδειγμα υπάρχει ένδειξη περιοδοντίτιδας θα πρέπει να προηγηθεί συστηματική θεραπεία της περιοδοντίτιδας.
Η επιτυχία τους επηρεάζεται σηµαντικά από τη σωστή και αποτελεσματική στοµατική υγιεινή και τη χρήση μεσοδοντίων βουρτσακίων. Καταλυτικό ρόλο παίζει και ο επανέλεγχος που γίνεται τόσο με ψηφιακές ακτινογραφίες κάθε δύο χρόνια, όσο και με καθαρισμό των εμφυτευμάτων. Αντίθετα, σε αποτυχία µπορεί να οδηγήσουν παράγοντες όπως: το κάπνισμα, η περιεμφυτευματίτιδα ή ο βρυγμός (σφίξιμο δοντιών).
Όχι. Τα εµφυτεύµατα είναι κατάλληλα για όλους τους ενήλικες. Οι µόνοι παράγοντες που θα πρέπει κανείς να λαµβάνει υπόψη, είναι η ανάγκη για καλή γενική υγεία και η επιθυµία για βελτιωµένη ποιότητα ζωής.
Όχι. Στην πραγµατικότητα είναι δυνατό να αντικαταστήσετε όλα τα κάτω δόντια µε µια ολική τεχνητή οδοντοστοιχία, που στηρίζεται σε δύο εµφυτεύµατα και με μια ακίνητη γέφυρα που στηρίζεται σε τουλάχιστον τέσσερα εμφυτεύματα. Για την άνω γνάθο χρειαζόμαστε τέσσερα εμφυτεύματα για κινητή οδοντοστοιχία και τουλάχιστον έξι για ακίνητη αποκατάσταση.
Θα σας εξετάσουμε και θα σας πούμε αν υπάρχει κατάλληλη ποσότητα οστού, ώστε να τοποθετηθεί το εµφύτευµα. Ενδεχοµένως να χρειαστεί λεπτοµερής ακτινογραφικός έλεγχος για να εξακριβωθεί η ακριβής ποσότητα του διαθέσιµου οστού.
Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα εμφύτευμα για άγνωστους λόγους, παρότι είναι εντελώς βιοσυμβατό δεν οστεοενσωματώνεται στο οστό της γνάθου. Το ποσοστό εμφάνισης αυτής της περίπτωσης είναι πολύ μικρό και μας καλύπτει η εγγύηση της εταιρείας του εμφυτεύματος και τοποθετούμε πάλι εμφύτευμα χωρίς καθόλου κόστος.
Η αποκαταστάση των δοντιών γίνεται συνήθως αφού παρέλθουν 3 μήνες από την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Σε συγκεκριµένες περιπτώσεις ασθενών είναι δυνατή η αποκατάσταση των δοντιών µε οδοντικά εµφυτεύµατα και ακίνητη προσθετική (γέφυρες) προσωρινές εντός ολίγων ωρών. Προκειµένου να εφαρµοστεί, προηγείται ενδελεχής ακτινολογικός και κλινικός έλεγχος, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις. Την ηµέρα της επέµβασης ή την επόµενη, τοποθετούνται τα εµφυτεύµατα και, επιτόπου πάνω σε αυτά, η μεταβατική προσθετική εργασία.
Λόγω µεγάλης ζήτησης, τα εµφυτεύµατα έχουν γίνει πλέον πιο προσιτά από οικονοµικής πλευράς. Το κόστος της θεραπείας ποικίλλει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως από τον τύπο και τον αριθμό των εμφυτευμάτων, το είδος της προσθετικής εργασίας που θα τοποθετηθεί και από το αν θα χρειαστεί ή όχι οστικό ή ουλικό μόσχευμα.
Η Πανδημία Κορωνοϊού (Covid-19), τόσο στη χώρα μας, όσο και παγκόσμια, επιτάσσει κάποια αυξημένα πρωτόκολλα ασφαλείας που θα λάβουμε στο ιατρείο μας με βάση τις οδηγίες της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.
Αμέσως μόλις αρχίσουν να ανατέλλουν τα νεογιλά δόντια, το καθημερινό βούρτσισμα και η φροντίδα τους είναι απαραίτητα. Το πρώτο δόντι εμφανίζεται περίπου στην ηλικία των 6 μηνών.
Υπάρχει τρόπος να κάνουμε το παιδί να ξεπεράσει τον φόβο του για τις επισκέψεις του στον οδοντίατρο;
Φυσικά!
Πίνδου 11, Νέα Φιλαδέλφεια
210 251 9033 / 6984 180347
Δευτέρα: 09.00 - 17:00 Τρίτη: 12.00 - 21.00 Τετάρτη: 12.30 - 21.00 Πέμπτη: 13.00 - 21.00 Παρασκευή: 09.00 - 17.00