Καλέστε μας
210 251 9033 / 6984 180347
Επισκεφθείτε μας
Πίνδου 11, Νέα Φιλαδέλφεια
Ζητήστε ραντεβού
Εύκολα και γρήγορα!

Εμφυτεύματα

Οδοντικά Εμφυτεύματα

Τί είναι τα εμφυτεύματα;

Τα εμφυτεύματα αποκαθιστούν τα ελλείποντα δόντια με αισθητικό και λειτουργικό τρόπο. Ένας άνθρωπος που έχει χάσει τα δόντια του βάζοντας εμφυτεύματα αποκτά ξανά την δυνατότητα να τρώει όπως πριν, να χαμογελά με άνεση και αυτοπεποίθηση και να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές του υποχρεώσεις γνωρίζοντας ότι τα δόντια του δείχνουν απόλυτα φυσικά, και ότι το κόκκαλο στις γνάθους του δεν θα απορροφηθεί και η όψη του προσώπου του δεν θα αλλάξει. Τα εμφυτεύματα μοιάζουν με βίδα και κατασκευάζονται από τιτάνιο, το οποίο είναι απόλυτα βιοσυμβατό με το ανθρώπινο σώμα.

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης εμφυτευμάτων;

Tοποθετούνται χειρουργικά στο οστό της γνάθου και είναι η βάση πάνω στην οποία «βιδώνουμε» το τεχνητό δόντι (στεφάνη). Η χειρουργική τοποθέτηση γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό. Τοποθετούνται με τοπική αναισθησία και η διαδικασία δεν είναι καθόλου επίπονη.Με το πέρασμα περίπου 3 μηνών, οστικά κύτταρα δημιουργούνται γύρω από το εμφύτευμα, ενσωματώνοντάς το μέσα στο οστό της γνάθου, μια διαδικασία που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση. Αφού ενσωματωθούν στις γνάθους, κατασκευάζεται και «βιδώνει» από πάνω η τελική αποκατάσταση (στεφάνη ή γέφυρα).

Ποια τα πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι η καλύτερη επιλογή για ενήλικα άτομα κάθε ηλικίας που έχασαν ένα ή περισσότερα δόντια από τερηδόνα, από τραυματισμό ή ατύχημα ή εξαιτίας των επιπτώσεων της περιοδοντικής νόσου των δοντιών που προκαλεί την απώλειά τους. Το οδοντικό εμφύτευμα αποτελεί μια τεχνητή οδοντική ρίζα που τοποθετείται από εξειδικευμένο ιατρό στο οστό της γνάθου με σκοπό να συγκρατήσει στεφάνη, γέφυρα ή και πλήρη οδοντοστοιχία, σε περιπτώσεις απώλειας ενός ή πολλών δοντιών. Η αποκατάσταση με την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων αποτελεί ιδανική λύση για τους ασθενείς που έχουν χάσει ένα ή περισσότερα φυσικά δόντια και αντιμετωπίζουν αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα στην καθημερινότητά τους, καθώς:

 1. Αποκαθίσταται πλήρως η μάσηση και η ομιλία με τη χρήση των οδοντικών εμφυτευμάτων, λειτουργίες που διαταράσσονται σημαντικά από την απώλεια δοντιών στην μπροστινή ή οπίσθια περιοχή του στόματος. Η άρθρωση και η ομιλία των ασθενών επανέρχονται μετά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων και μιλούν όπως ακριβώς και με τα φυσικά τους δόντια. Eνισχύεται και η μασητική τους ικανότητα, με αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερη λειοτρίβιση και πέψη των τροφών.
 2. Σε περιπτώσεις ύπαρξης κενών στην οδοντοστοιχία λόγω μερικής απώλειας δοντιών, είναι σημαντικό να εφαρμόζονται άμεσα θεραπείες αποκατάστασης για να αποτρέπονται φαινόμενα υπερέκφυσης ή μετατόπισης των φυσικών δοντιών.
 3. Προσφέρουν άριστο αισθητικό αποτέλεσμα που επιδρά άμεσα στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των ασθενών. Τα οδοντικά εμφυτεύματα δεν γίνονται αντιληπτά όταν χαμογελούν, μιλούν ή τρώνε και δεν μπορεί κάποιος να διακρίνει οπτικές διαφορές ανάμεσα στα τεχνητά και τα φυσικά δόντια της στοματικής κοιλότητας.Η αίσθηση και η εμφάνιση των νέων δοντιών που στηρίζονται στα εμφυτεύματα προσομοιάζουν σε εκείνη των φυσικών και οι ίδιοι οι ασθενείς σχεδόν ξεχνούν την αρχική απώλεια.
 4. Δεν παρασκευάζονται (τροχίζονται) τα διπλανά δόντια όπως στην περίπτωση της γέφυρας.
 5. . Προλαμβάνεται το γηρασμένο προσωπείο. Η εφαρμογή των οδοντικών εμφυτευμάτων συνιστάται σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα που έχουν απολέσει μεγάλο αριθμό των φυσικών δοντιών τους. Τα εμφυτεύματα αποκαθιστούν την αισθητική του προσώπου και στηρίζουν τα χείλη και τα μάγουλα εσωτερικά, αποτρέποντας την εμφάνιση γηρασμένου προσωπείου.
 6. Περιορίζεται σημαντικά η οστική απώλεια λόγω απορόφησης και προφυλάσσονται τα φυσικά δόντια, ελαττώνοντας έτσι τις πιθανότητες για την μελλοντική ανάγκη μεγάλων προσθετικών αποκαταστάσεων.
Πόσα εμφυτεύματα δοντιών χρειάζομαι;

Πολλές φορές βασικό ερώτημα του ασθενούς για μια αποκατάσταση νωδότητος είναι πόσα εμφυτεύματα χρειάζονται. Ο βασικός κανόνας είναι: όσο περισσότερο κόκκαλο και μακρύτερα εμφυτεύματα τόσο λιγότερος αριθμός εμφυτευμάτων και όσο λιγότερο κόκκαλο και κοντύτερα εμφυτεύματα τόσο μεγαλύτερος αριθμός εμφυτευμάτων. Στην άνω γνάθο, στις περιπτώσεις που η κατάδυση των ιγμορείων είναι έντονη και το οστό μη επαρκές απαιτείται ανύψωση της μεμβράνης του ιγμορείου άντρου και πλήρωση του «κενού» χώρου με οστικό μόσχευμα.

Τι να προσέξετε πριν διαλέξετε εμφυτεύματα δοντιών;

Η διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων είναι μεγάλη. Πολλές μελέτες αποδεικνύουν την πολύ καλή λειτουργία των εμφυτευμάτων στην 15ετία. Πριν όμως επιλέξετε την τοποθέτηση οδοντικού εμφυτεύματος, σας συμβουλεύουμε να δώσετε προσοχή στα εξής σημεία:

 1. 1. Η επιστομηνική κατάρτιση και εμπειρία του εξειδικευμένου ιατρού.
 2. 2. Η επιλογή εμφυτεύματος με υποστηρικτικές μελέτες που να αποδεικνύουν την επάρκειά του,αλλά και την εγγύηση της εταιρείας. Εδώ σημασία έχει η επεξεργασία της επιφάνειας του εμφυτεύματος, π.χ. μια σύγχρονη δομή είναι η SLA και η ζήτηση μελέτης καθαρότητος της επιφάνειας του εμφυτεύματος.
 3. 3. H ποιότητα και η επάρκεια του οδοντοτεχνικού εργαστηρίου, διότι πολύ σημαντικός παράγοντας στη μακροχρόνια διατήρηση του εμφυτεύματος είναι η σωστή προσθετική αποκατάσταση, δηλαδή το τμήμα του εμφυτεύματος που φαίνεται και λειτουργεί ως δόντι μέσα στο στόμα.
 4. 4. Η λήψη πολύ καλού ιστορικού και η αντιμετώπιση και βελτίωση ορισμένων αντενδείξεων. Για παράδειγμα, σε περίπτωση καπνίσματος συνιστάται η κατά το δυνατόν μείωσή του. Σε περίπτωση ύπαρξης συστηματικών νόσων π.χ. σακχαρώδη διαβήτη, ενδείκνυται η συστηματική παρακολούθηση και διατήρηση ικανοποιητικών επιπέδων ζαχάρου.
 5. 5. Από τα πιο σημαντικά σημεία είναι η επανεξέταση (follow up) για τη συνεχή παρακολούθηση και τακτικό καθαρισμό των εμφυτευμάτων με χρήση ειδικών ξέστρων. Στο ιατρείο μας γίνεται εφαρμογή συστήματος εξαμηνιαίας παρακολούθησης στοματικής υγείας του ασθενούς με χρήση ειδικού λογισμικού και ειδοποίηση μέσω μηνύματος.
 6. 6. Η ηλικία του ασθενούς. Προτιμάται η τοποθέτηση εμφυτευμάτων σε νεαρούς ασθενείς μετά την πλήρη ανάπτυξη τους (κατά προσέγγιση 21 ετών).
Τί είναι η Ψηφιακά καθοδηγούμενη τοποθέτηση εμφυτευμάτων δοντιών;

Πρόκειται για μια επανάσταση στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων δοντιών, όπου ο σχεδιασμός γίνεται ψηφιακά και η εμφύτευση εντελώς ανώδυνα και κάποιες φορές χωρίς τομές και χωρίς ράμματα. Ο ασθενής υποβάλλεται σε υπολογιστική τομογραφία κωνικής δέσμης (CBCT), η οποία αναπαριστά τρισδιάστατα τη γνάθο.

Κατόπιν συνδιάσκεψης του χειρουργού και του αποκαταστατικού οδοντίατρου καθορίζεται με βάση την ακτινογραφία και την επιθυμητή τελική θέση της αποκατάστασης η ακριβής θέση των εμφυτευμάτων.

Εν συνεχεία, με ειδικό λογισμικό δίνεται εντολή στον τρισδιάστατο εκτυπωτή για κατασκευή χειρουργικού νάρθηκα.

Ο νάρθηκας εφαρμόζει απόλυτα στη γνάθο και καθοδηγεί με ακρίβεια τον χειρουργό στην ακριβή θέση των εμφυτευμάτων μερικές φορές χωρίς τομή και χωρίς ράμματα.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επιτυχή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων;
 • Ασθενείς με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Αρρύθμιστους διαβητικούς η με γλυκοζηλιωμένη αιμοσφαιρίνη πάνω από 7%.
 • Βαρείς καπνιστές.
 • Ασθενείς που πέρασαν πρόσφατα κάποιο καρδιακό επεισόδιο.
 • Άτομα που τρίζουν τα δόντια τους.
 • Άτομα που έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε θεραπείες με ακτινοβολίες και χημειοθεραπεία.
 • Ασθενείς που έχουν λάβει διάφορες αγωγές για οστεοπόρωση και άλλες ενδείξεις. Σημασία έχει ο τρόπος χορήγησης των διφωσφορικών (π.χ. από του στόματος είναι ηπιότερη) και το μεσοδιάστημα που μεσολαβεί από την τελευταία λήψη του διφωσφορικού.
 • Περιοδοντίτιδα.
Τι πρέπει να προσέξετε πριν την εμφύτευση δοντιών;

Πολύ σημαντική η προετοιμασία της στοματικής κοιλότητας για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Αν για παράδειγμα υπάρχει ένδειξη περιοδοντίτιδας θα πρέπει να προηγηθεί συστηματική θεραπεία της περιοδοντίτιδας.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των εμφυτευματων;

Η επιτυχία τους επηρεάζεται σηµαντικά από τη σωστή και αποτελεσματική στοµατική υγιεινή και τη χρήση μεσοδοντίων βουρτσακίων. Καταλυτικό ρόλο παίζει και ο επανέλεγχος που γίνεται τόσο με ψηφιακές ακτινογραφίες κάθε δύο χρόνια, όσο και με καθαρισμό των εμφυτευμάτων. Αντίθετα, σε αποτυχία µπορεί να οδηγήσουν παράγοντες όπως: το κάπνισμα, η περιεμφυτευματίτιδα ή ο βρυγμός (σφίξιμο δοντιών).

Μήπως είμαι μεγάλος/μεγάλη σε ηλικία για οδοντικά εμφυτεύματα;

Όχι. Τα εµφυτεύµατα είναι κατάλληλα για όλους τους ενήλικες. Οι µόνοι παράγοντες που θα πρέπει κανείς να λαµβάνει υπόψη, είναι η ανάγκη για καλή γενική υγεία και η επιθυµία για βελτιωµένη ποιότητα ζωής.

Έχω χάσει όλα τα δόντια μου. Πρέπει να τοποθετήσω ένα εμφύτευμα σε κάθε δόντι που έχασα;

Όχι. Στην πραγµατικότητα είναι δυνατό να αντικαταστήσετε όλα τα κάτω δόντια µε µια ολική τεχνητή οδοντοστοιχία, που στηρίζεται σε δύο εµφυτεύµατα και με μια ακίνητη γέφυρα που στηρίζεται σε τουλάχιστον τέσσερα εμφυτεύματα. Για την άνω γνάθο χρειαζόμαστε τέσσερα εμφυτεύματα για κινητή οδοντοστοιχία και τουλάχιστον έξι για ακίνητη αποκατάσταση.

Πως ξέρω ότι μπορώ να βάλω εμφύτευμα; Υπάρχει περίπτωση να μην το «δεχθεί» ο οργανισμός μου;

Θα σας εξετάσουμε και θα σας πούμε αν υπάρχει κατάλληλη ποσότητα οστού, ώστε να τοποθετηθεί το εµφύτευµα. Ενδεχοµένως να χρειαστεί λεπτοµερής ακτινογραφικός έλεγχος για να εξακριβωθεί η ακριβής ποσότητα του διαθέσιµου οστού.

Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα εμφύτευμα για άγνωστους λόγους, παρότι είναι εντελώς βιοσυμβατό δεν οστεοενσωματώνεται στο οστό της γνάθου. Το ποσοστό εμφάνισης αυτής της περίπτωσης είναι πολύ μικρό και μας καλύπτει η εγγύηση της εταιρείας του εμφυτεύματος και τοποθετούμε πάλι εμφύτευμα χωρίς καθόλου κόστος.

Πόσο γρήγορα μπορώ να έχω τα δόντια μου έτοιμα;

Η αποκαταστάση των δοντιών γίνεται συνήθως αφού παρέλθουν 3 μήνες από την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Σε συγκεκριµένες περιπτώσεις ασθενών είναι δυνατή η αποκατάσταση των δοντιών µε οδοντικά εµφυτεύµατα και ακίνητη προσθετική (γέφυρες) προσωρινές εντός ολίγων ωρών. Προκειµένου να εφαρµοστεί, προηγείται ενδελεχής ακτινολογικός και κλινικός έλεγχος, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις. Την ηµέρα της επέµβασης ή την επόµενη, τοποθετούνται τα εµφυτεύµατα και, επιτόπου πάνω σε αυτά, η μεταβατική προσθετική εργασία.

Πόσο κοστίζουν τα εμφυτεύματα;

Λόγω µεγάλης ζήτησης, τα εµφυτεύµατα έχουν γίνει πλέον πιο προσιτά από οικονοµικής πλευράς. Το κόστος της θεραπείας ποικίλλει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως από τον τύπο και τον αριθμό των εμφυτευμάτων, το είδος της προσθετικής εργασίας που θα τοποθετηθεί και από το αν θα χρειαστεί ή όχι οστικό ή ουλικό μόσχευμα.


Η Πανδημία Κορωνοϊού (Covid-19), τόσο στη χώρα μας, όσο και παγκόσμια, επιτάσσει κάποια αυξημένα πρωτόκολλα ασφαλείας που θα λάβουμε στο ιατρείο μας με βάση τις οδηγίες της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Αμέσως μόλις αρχίσουν να ανατέλλουν τα νεογιλά δόντια, το καθημερινό βούρτσισμα και η φροντίδα τους είναι απαραίτητα. Το πρώτο δόντι εμφανίζεται περίπου στην ηλικία των 6 μηνών.

Υπάρχει τρόπος να κάνουμε το παιδί να ξεπεράσει τον φόβο του για τις επισκέψεις του στον οδοντίατρο;
Φυσικά!

 • Διεύθυνση

  Πίνδου 11, Νέα Φιλαδέλφεια

 • E-mail

  info@moldovani.gr

 • Τηλέφωνο

  210 251 9033 / 6984 180347

 • Ωράριο Λειτουργίας

  Δευτέρα: 09.00 - 17:00 Τρίτη: 12.00 - 21.00 Τετάρτη: 12.30 - 21.00 Πέμπτη: 13.00 - 21.00 Παρασκευή: 09.00 - 17.00